Welcome to Our Website

Şeyh Sait’in torununa bayrak cezası

Şeyh Said’in dördüncü kuşaktan torunu Ruşen Fırat, Hınıs Sulh Ceza Hakimliği’nin 26 Aralık’taki kararı üzerine bugünden itibaren sosyal medya hesaplarında Türk bayrağı paylaşımı yapmaya başlarken, avukatı karara itiraz etti. Avukat Ensar Fırat Hınıs Cumhuriyet Savcılığı’na itiraz dilekçesini verirken, Diyarbakır Barosu da kararı veren hakimi Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti.

Hınıs Sulh Ceza Hakimliği, 2016’da yaptığı bir paylaşım nedeniyle hakkında soruşturma açılan Şeyh Said’in dördüncü kuşaktan torunu Ruşen Fırat’a, “sosyal medya hesaplarında Türk Bayrağı paylaşma” cezası verdi. Fırat’ın avukatı bugün karara itiraz ederken Diyarbakır Barosu, hakimi Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti.

Erzurum’un Hınıs ilçesinde yaşayan Ruşen Fırat 2016’da gittiği Irak Kürt Bölgesi’nde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının önünde çektiği bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Daha sonra Türkiye’ye dönen Fırat, HDP ilçe kongresine katılarak, burada çektiği bir fotoğrafı daha paylaşmıştı.

Bu paylaşımlar, olaydan yedi yıl sonra başlatılan bir soruşturmaya konu oldu. Hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla soruşturma açılan Fırat 26 Aralık günü gözaltına alınarak, aynı gün Hınıs Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Hakim, burada ifade veren Fırat hakkında adli kontrol kararı verdi ve karara, adli kontrol süresi boyunca sosyal medya hesabından “Türk bayrağı paylaşma” şartı da ekledi. Paylaşım yapmaması halinde Fırat’ın tekrar gözaltına alınarak, adli kontrol kararının gözden geçirileceği bildirildi.

“CEZA HABERİNİN DUYULMASININ ARDINDAN TEHDİTLER ALMAYA BAŞLADIM”

Ruşen Fırat, kararın ardından, aile içinde kullanılan ismi Noşin Fırat adıyla açtığı hesabından paylaşım yapmaya başladı. Bugün karakola giderek ilk imzasını atan Fırat, VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’a konuştu. Fırat yaptığı açıklamada, şaşırdığını söyledi. Kararı “dayatma” olarak değerlendiren Fırat, hakimle arasındaki diyaloğu şöyle aktardı:

“Bana daha önce Türk Bayrağı paylaşıp paylaşmadığımı sordu. Paylaşmadığımı söyleyince nedenini sordu. ‘Zaten burada yaşıyorum, bayrakla da bir problemim yok’ dedim. Bunu dediğim zaman bana ‘Peki o zaman bir bayrak süreci başlatıyoruz’ dedi.”

Karara üzüldüğünü ancak ceza haberinin duyulmasından sonra tehditler almaya başladığını söyleyen Fırat, can güvenliğinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Fırat, “Doğal olarak moralim bozuldu çünkü yargı tarihinde ilk defa böyle bir şey görüyoruz. İnsan özgür bir şekilde bir şeyler yapabilir ama bu dayatmadır. Bu Türk de olur, Kürt de olur, kim olduğu fark etmez. Sosyal medyadan hakaretler furyası başladı. Evimin adresine kadar verilmiş. Can güvenliğin bile yok yani. İnsan korkuyor” dedi.

Fırat’a göre karar, son dönemdeki Şeyh Said ile ilgili tartışmalardan bağımsız değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir