5 Şubat 2025

Güncel Kabataş Haberleri – Son Dakika ve Gelişmeler

Ekonomiden spora, teknolojiden magazine tüm son dakika haberleri ve güncel gelişmeler Kabataş Haberler’de!

Çocukları hastalıktan koruyacak 8 pratik yöntem

Burun akıntısı, ses kısıklığı, öksürük, yüksek ateş, halsizlik ve yaygın kas ağrıları ile kendini belli eden üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı özellikle kış aylarında artış gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi için bu dönem kaçınılmaz olduğunu ve sık hastalanmalarını önlemek için beslenme, hijyen kuralları ve aşılamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Nasıl Bulaşır?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, solunum yolu enfeksiyonlarının havada asılı duran küçük damlacıklar yoluyla bulaştığını belirtti. Bu damlacıklar hapşırırken, öksürürken, konuşurken ve nefes alırken salınır ve başkaları tarafından solunarak vücuda girerse hastalığa neden olabilir. İnfluenza virüsleri gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bazı patojenler hapşırma, öksürme veya burun sümkürmesi sonucu ellere ve dokunulan nesnelere bulaşır. Kirlenmiş ellerin ağız, burun veya göz mukozasıyla teması halinde de enfeksiyon yayılabilir.

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları Nasıl Güçlenir?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla maruz kalan üç yaş üstü çocukların bağışıklık sistemlerinin olgunlaşmamış olmasının temel neden olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Çenesiz, yeni mikroplarla temasın enfeksiyona yol açabileceğini belirtti. Sıvı alımını artırmak, bol C vitamini içeren gıdalar tüketmek, burun temizliğine dikkat etmek, ağız yoluyla alınan ateş düşürücü ilaçları kullanmak gibi önlemler alınarak bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanabilir.

Enfeksiyonların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunun virüslerden kaynaklandığını belirten Uzm. Dr. Emre Çenesiz, bu enfeksiyonların tedavisinde genellikle özgün bir tedavi olmadığını ifade etti. Viral enfeksiyonlarda sıvı alımının artırılması, C vitamini içeren besinler tüketilmesi, burun temizliğine önem verilmesi gibi önlemler alınabilir. İnfluenza durumunda ise antiviral ilaçlar gerektiğinde kullanılabilir. Enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkan belirtilere göre tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Enfeksiyon Semptomları Nelerdir?

Dr. Emre Çenesiz, farklı enfeksiyonların belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Influenza A ve B: Yüksek ateş, kas ağrısı, halsizlik, burun akıntısı
  • Rinovirüs enfeksiyonları: Burun tıkanıklığı, burun akıntısı
  • Parainfluenza virüs enfeksiyonları: Ses kısıklığı, krup sendromu
  • Adenovirüs enfeksiyonları: Boğaz ağrısı, gözde kızarıklık, çapaklanma ve akıntı, kusma ve ishal
  • Sars-Cov-2: Boğaz ağrısı, ses kısıklığı, burun tıkanıklığı, ateş ve kas ağrısı

Zatürre ve Sinüzit Gelişimi

Viral üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında bakteriyel hastalıklar da gelişebilir. Bu durumda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Özellikle yılda 2’den fazla zatürre ve sinüzit vakasında bağışıklık sistemi problemleri düşünülmelidir ve uzman hekim tavsiyesiyle tedavi uygulanmalıdır.

Önlemler Viral Enfeksiyonları Azaltabilir

Çocuklarda viral enfeksiyon sıklığını azaltmak için alınabilecek önlemler şu şekildedir:

  • Eller sık sık yıkanmalıdır.
  • Çocuğun ellerinin yüzüne, ağzına ve gözlerine teması engellenmelidir.
  • Bağışıklık sistemini desteklemek için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Su tüketimi artırılmalıdır.
  • Toplu aktivitelerden kaçınılmalı ve maske kullanılmalıdır.
  • Hasta çocuklar okula gönderilmemelidir.
  • Ortak kullanılan eşyalar sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Risk grubundaki çocuklar için influenza aşısı önerilir.