Tasarı Onaylandı: ABD, Bu Kripto Paraları Yasaklayacak!

Bugün, Amerika Birleşik Devletleri Finansal Hizmetler Komitesi ilk anti-CBDC (Merkez Bankası Kripto Para Birimi) tasarısını kabul etti. Girişim, Kongre’deki pek çok kişinin paylaştığı duyguları yansıtıyor. Çoğunluk temsilcisi Tom Emmer’in desteklediği bu yasa, “sürekli genişleyen hükümet gözetim devletine” karşı duruyor.

ABD Kongresi bu kripto paraları yasaklamak için adım attı!

Bu muazzam karardan önce 12 Eylül’de Tom Emmer CBDC Gözetim Karşıtı Devlet Yasasını yeniden sundu. Amaç, seçilmemiş bürokratların Amerikalıların finansal gizlilik hakkını tehlikeye atabilecek bir CBDC çıkarmasını önlemekti. CBDC’ler Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para birimlerinden farklı. İkincisi hükümetin yetki alanı dışında faaliyet gösterirken, CBDC dijital bir egemen para birimi.

İlgili hükümet tarafından kontrol edilen dijital bir defter üzerinde yönetilen ve işlem gören CBDC, “programlanabilir para” haline gelir. Bu da potansiyel olarak söz konusu hükümetin Amerikalıların işlemlerini izlemesine ve hatta kontrol etmesine olanak tanır. Emmer, Biden Yönetiminin CBDC’ye olan hevesinin açık olduğunu söylüyor. Gerçekten de, çok sayıda icra emri CBDC araştırma ve geliştirmesinin aciliyetini vurguluyor. Ancak bu girişim, Amerikalıların finansal gizlilik haklarını gözetim odaklı bu kripto para ile takas etme potansiyeline sahip. Bu bağlamda Emmer, şu açıklamayı yapıyor:

Tasarı ile ABD’nin kripto para politikasının idari devletin değil Amerikan halkının elinde olması sağlanıyor. Böylece Amerikan değerlerimiz olan mahremiyet, bireysel egemenlik ve serbest piyasa rekabetçiliğini yansıtacaktır. Geleceğin küresel dijital ekonomisinin ihtiyacı olan şey budur. Eğer nakit para gibi açık, izinsiz ve özel değilse bir merkez bankasının dijital para birimi, Amerikan yaşam tarzını baskı altına almak için silah olarak kullanılabilecek ÇKP tarzı bir gözetim aracından başka bir şey değildir.

CBDC’ler neden yasaklanmak isteniyor?

Bu arada, Tom Emmer, Çin’in bir sosyal kredi sistemi oluşturmak için CBDC kullandığını hatırlatıyor. Buradan hareketle, hükümetlerin kendi finansal sistemlerini vatandaşlara karşı silah olarak kullanma potansiyeli konusunda uyarıyor. Benzer şekilde, Trudeau Yönetimi, 2022 kamyoncu protestolarına katılan kişilerin banka hesaplarını dondurmak istedi. Bu hamle de içsel tehlikeleri gözler önüne seriyor. Emmer bu tür stratejilerin Amerika için uygun olmadığını belirtiyor. Amerikan kripto para politikasının mahremiyet değerlerini, bireysel egemenliği ve serbest piyasa rekabetçiliğini yansıtması gerektiğini vurguluyor.

CBDC’lerin Dünya Çapında Benimsenmesi. Kaynak: Statista

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, bu kripto para mevzuatı önemli ölçüde ilgi gördü. Aralarında French Hill, Warren Davidson ve Byron Donalds’ın da bulunduğu 60 Kongre üyesinin desteğini aldı. Bağımsız Toplum Bankacıları Birliği’nden Blockchain Birliği’ne kadar çeşitli paydaş grupları da destek verdi. Konuya ilişkin olarak Tom Emmer, şunları kaydediyor:

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk CBDC karşıtı yasa tasarısı bugün Finansal Hizmetler Komitesi’nden geçti! Sürekli genişleyen hükümet gözetim devletine karşı savunmada tarihi bir adım.

Yasa tasarısı FED’in CBDC çıkarmasını engelliyor

CBDC Gözetim Karşıtı Devlet Yasası özünde Federal Reserve’in CBDC çıkarmasını engelliyor. Bu hamle, Federal Reserve’in kişisel finansal verilere erişimi olan bir perakende bankasına dönüşmesini engel oluyor. Ayrıca tasarı, Fed’in CBDC’yi ekonomiyi kontrol etmek için bir mekanizma olarak kullanmasını da yasaklıyor.

Bu kripto para tasarısının Temsilciler Meclisi’ndeki akıbeti belirsizliğini koruyor. Demokrat çoğunluğu göz önüne aldığımızda Senato’dan geçme ihtimali daha zor. Cumhuriyetçiler’in başlattığı bir tasarıyı ilerletmekte tereddüt etmeleri mümkün. Eşdeğer komite, ağırlıklı olarak Demokratlar’ın yönettiği Senato Bankacılık Komitesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x